Wat is manuele therapie

In een eerste gesprek zal de manueeltherapeut onder andere vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en waardoor klachten toe- of afnemen.
Daarna volgt lichamelijk onderzoek waarbij de houding en het bewegen worden beoordeeld en de gewrichten met specifieke bewegingen worden onderzocht.

Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een manueeltherapeutische diagnose worden gesteld. Samen met de patiënt zal de manueeltherapeut beslissen of er behandeld kan worden of dat de patiënt terug gaat naar de arts of andere hulpverlener met een rapportage van de manueeltherapeut.
De behandeling die volgt zal tot doel hebben de functie van de gewrichten te verbeteren en de houding en beweging in huishouding, werk en recreatie te optimaliseren.

Tijdens de behandeling maakt de manueeltherapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten en probeert de opgeheven beweeglijkheid te herstellen of teveel aan beweging te stabiliseren door middel van spierfunctietrainingen (kracht, conditie en coördinatie).
Indien nodig vult de manueeltherapeut deze behandeling aan met manipulaties in de volksmond ook wel het 'kraken' genoemd. Dit is het snel doorbewegen van een gewricht. Daarbij kan een knappend geluid gehoord worden. Patiënten kunnen dit ervaren als een kortstondig vreemd gevoel. Echter daarna kan dit juist een enorme verbetering realiseren.