Wat is osteopathie?

Kinderen zijn in hun normale ontwikkeling van vele factoren afhankelijk. Ten eerste heeft ook het jonge kind al een voorgeschiedenis (zwangerschap en geboorte, een genetisch bepaalde gevoeligheid voor ziektes of omgevingsfactoren). Verder spelen voeding, beweging, psycho-sociale omgeving, ongevallen en eventuele ziektes een bepalende rol in de ontwikkeling van het jonge kind. Het lichaam van een kind zal altijd zoeken naar een bepaalde balans, maar omdat het nog heel flexibel is, zullen de ouders veel lichamelijke problemen niet snel onderkennen. Gelukkig laten kinderen zich meestal snel en effectief corrigeren dankzij deze flexibiliteit.
Het zenuwstelsel van kinderen is nog in volle ontwikkeling. Ieder bewegingsverlies in het verloop van bekken, wervelkolom of schedel heeft invloed op de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Wat niet gecorrigeerd wordt, zal zich op latere leeftijd blijven uiten in lichamelijke, hormonale en/of mentale klachten. Ook de voeding blijkt een essentiële rol te spelen in het opbouwen van een goed lichamelijk gestel, een goed functionerend zenuwstelsel en goede afweer van het immuunsysteem.
Bij het opgroeiende kind kan een osteopatische behandeling het kind ondersteunen in zijn gehele functioneren. Op school of thuis niet lekker in z'n vel zitten, slecht slapen, hoofdpijn, oorpijn, buikpijn, problemen met zindelijk worden, snel kwaad worden of motorische achterstand, zijn problemen waar een osteopaat verbetering in kan brengen. Kinderen die problemen hebben met het immuunsysteem en regelmatig terugkerende infectiebeelden vertonen, hebben ook baat bij een aantal behandelingen.

Ook bij concentratie- en leerstoornissen, klachten na een langdurige bevalling of bij een huilbaby wordt gezocht naar de onderliggende bron / oorzaak van de klachten.

 

Kinderen vinden de behandeling over het algemeen erg prettig, omdat ze een ontspanning ervaren die ze door de spanning in hun lijf eigenlijk niet kennen. Gedurende de behandeling wordt er, over het algemeen, gebruik gemaakt van zachte handgrepen.
De osteopaat inventariseert samen met de ouders de voorgeschiedenis en actuele situatie van het kind en zoekt naar ieder bewegingsverlies of onbalans in het lichaamssysteem van het kind. Hij behandelt de letsels en overlegt met de ouders wat er verder nog aangepast zou kunnen worden. Er wordt bij onderzoek en behandeling uiteraard steeds rekening gehouden met de leeftijd (het ontwikkelingsniveau) van het kind.
Hoewel binnen de osteopathie zowel volwassenen als kinderen behandeld worden, genieten pasgeborenen en opgroeiende kinderen in deze praktijk speciale aandacht.